Класичниот дизајн на скутер има step-through конструкција со која не е потребно опчекорување на истиот и рамна подлога за нозете на возачот. Овој дизајн е можен бидејќи повеќето мотори и системи за возење на скутери се прикачени на задната оска или под седиштето. За разлика од конвенционалниот мотор, во кој моторот е монтиран на рамката, повеќето модерни скутери овозможуваат моторот да се заниша со задното тркало. Современите скутери почнувајќи од крајот на 1980-тите обично користат континуирано варијабилен пренос (CVT), додека постарите користат рачен менувач со менувачот и контролата на спојката вградени во левиот кормило.

Во следниот дел ви нодиме голем избор на скутери од 50сс , 125сс , 150сс , 200сс , 300сс како и скутери на електричен погон од реномираните брендови Aprilia , Italjet , Garelli , Jonway, Baotian, Lifan , Longjia ...