Двотактниот мотор (или мотор кој работи во два циклуса) е мотор со внатрешно согорување со кој се завршува циклусот на ослободување моќност со два удари (движења нагоре и надолу) на клипот за време на само една револуција на коленестото вратило (радилица). Ова е спротивно на "четиритактниот мотор", за кој се потребни четири удари на клипот за да се заврши циклусот на ослободување моќност за време на две реверзии на коленесто вратило (радилица). Во двотактен мотор, истовремено се случуваат крајот на согорувањето и почетокот на притисокот на компресија, со функциите на дозирање на ново гориво и издувот на веќе согореното кои се случуваат во исто време.

Двотактните мотори често имаат висок сооднос меѓу моќноста и тежината, а моќта е достапна во тесен опсег на ротациона брзина наречена " Power bend ". Во споредба со четири-тактните мотори, двотактните мотори имаат значително намален број на подвижни делови и може да бидат покомпактни и значително полесни.

Во прилог ви нудиме голем избор на 50сс 2Т скутери од реномираните Aprilia , Italjet , Garelli , Baotian , Jonway , Lifan ...


Филтрирај по